Channel House

Hybrid Residential/Commercial Prototype

 

A typological prototype for contemporary urban living. An elevated double-storey channel carves through the urban block generating a portal of living space from the street front to the rear lane. A lettable commercial space fronts the main street. Steps at each end rise to the residence level that attains privacy without enclosure. Bedroom spaces are suspended higher still, defining an interior court. Seamless glass curtains adapt the interior, while an operable roof can be closed for summer shade or winter warmth, enclosing all spaces within a single hall. Below the court surface, a sub-floor area provides essential utility spaces – garage, storage, home theatre, water storage and recycling. The generic form suits standard urban lots and maximises winter solar gain and natural light in any orientation.

Credits: Simon Kringas (Design Director), Tanya Anthony (Design Assistant).